Siirry suoraan sisältöön

TIETOA TOIJALASTA

Tietoa Toijalasta

Toijalan kaupungilla on pitkä historia

Toijala on vuonna 1946 perustettu kaupunki, joka sijaitsee Länsi-Suomen läänissä Etelä-Pirkanmaan maakunnassa. Vuonna 2007 kaupunki yhdistettiin Viialan kunnan kanssa uudeksi Akaa-nimiseksi kaupungiksi. Toijalassa oli asukkaita ennen kuntaliitosta 8 356 ja kaupungin pinta-ala oli 58,6 km2, naapurikuntina toimivat Kaivola, Viiala, Kylmäköski ja Valkeakoski.

Vanha Toijalan kaupunki sijaitsi vuodesta 1876 Hämeenlinna ja Tampereen välisen rautatien sekä Turun radan risteyspaikassa. Tänä päivänä Toijalassa yhdistyvät Helsingin ja Tampereen sekä Turun ja Tampereen väliset rautatiet. Myös Valtatie 3 kulkee uudistuksen jälkeen Toijalan kautta. Kaupunki siis sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä ja lähimpään isoon kaupunkiin Tampereelle onkin matkaa vain 40 kilometriä. Rautatieyhteydet ja valtatie ovat luoneet myös hyvät mahdollisuudet uusille ostoskeskuksille, kaupoille ja huoltoasemille. Kaupungin asukaskeskittymä on aina vuoden 1886 tulipalon jälkeen ollut rautatieaseman ympärillä.

Mielenkiintoisia tapahtumia

Vaikka Toijalan kaupungilla on hyvin pitkä historia, kaupungissa on viime vuosikymmeninä tapahtunut monia mielenkiintoisia asioita. Toijalassa asuu muun muassa tunnettuja kansainvälisiä jääkiekkoammattilaisia, rokkitähtiä ja elokuvaohjaajia. Hämmästyttävin asia, mitä on tapahtunut viime vuosina, on, kun Toijala voitti valtavan voiton Eurojackpotissa ja 10 Toijalan asukasta sai jakaa 57 miljoonaa euroa. Se oli eurojackpot tulokset, joka toi Toijalan todella kartalle.

Toijalan kaupungilla on siis pitkä historia, ja hyvien rautatieyhteyksien takia kaupungissa on toiminut monenlaista teollisuutta. Heti rautateiden rakentamisen jälkeen kaupungissa aloitti oluttehdas. Myöhemmin kaupungissa tuotettiin kangaspuita ja jopa 60 prosenttia koko Suomen tapeteista.

Tietoa Toijalasta
Tietoa Toijalasta

Puukirkko ja Tapettimuseo

Toijalan päänähtävyys on sen puukirkko, joka tunnetaan nykyään nimellä Akaan puukirkko. Kirkko on rakennettu vuosina 1816-1817 ja Carlo Bassi on suunnitellut länsitornillisen ristikirkon. Puukirkko sai nykyisen muotonsa ja alttaritaulunsa 1880-luvulla. Alttaritaulu on Juho Forsellin maalaama ja siinä on kuvattuna Jeesus kirkastusvuorella Mooseksen ja Ellan kanssa. Sittemmin Kalle Carlstedt on uudelleensuunnitellut kirkkosalin ja sen kuvituksen vuonna 1935. Uudet 27-äänikertaiset urut otettiin käyttöön kirkossa vuoden 1983 adventtisunnuntaina.

Toijalassa pääsee tutustumaan myös veturimuseoon ja näkemään sen 12 näytillä olevaa veturia. Toinen tutustumisen arvoinen paikka on Tapettimuseo Pihlgren ja Ritola Oy, jossa esitellään tapettien eri valmistuksen vaiheet perinteisellä rotaatiopainomenetelmällä. Museossa on ollut esillä myös tapettimallistoja vuodesta 1930 lähtien.