Siirry suoraan sisältöön

Ihana Joulu Toijalassa!

  • admin 

joulu

Viime Joulu oli yksi ikimuistoisimmista, kun vietimme sen yhdessä koko suvun kanssa omistamallani maatilalla Toijalassa. Idea maalaisjoulusta syntyi jo kesällä, kun olimme koko suku yhdessä Juhannusta viettämässä. Mietimme siinä kaikki yhdessä Suomen suvessa istuessamme, kuinka ihanaa olisi viettää oikea maalaisjoulu kaikkien sukulaisten kesken.

Paikaksi valikoitui kuin luonnostaan minun kesäasuntona pitämäni 1890-luvulta oleva vanha maalaistalo, jossa olisi kaikille halukkaille tilaa. Päätimme että ilmoittautumiset pitäisi hoitaa Marraskuun loppuun mennessä, jotta minulla olisi aikaa järjestää oikea vanhan ajan Joulu.

Marraskuun lopussa ilmoittuneita oli noin kymmenen henkilöä ja aloitin jo hyvissä ajoin suunnittelemaan niin ruokalistaa, kuin kaikkea muutakin Jouluun liittyvää. Ideana olisi että jokainen kynnelle kykenevä auttaisi omien kykyjensä mukaan, mutta ilman mitään paineita. Serkkuni lupasi tehdä joululaatikot, tyttäreni leipoa taatelikakun ja piparit, serkun mies tuoda joulukuuset, äitini ja hänen miehensä tuoda kinkun ja kalat ja poikani, sekä oma mieheni olla niin kutsuttuina jokapaikan höylinä siellä, missä apua kulloinkin tarvittaisiin.

Joulu läheni vauhdilla ja ilma muuttui ihanan talviseksi. Olin aloittanut oman joululomani jo hyvissä ajoin ja vietinkin sitä jo tilalla, valmistellen sitä jouluiseen kuntoon. Aatonaattona kun vieraat saapuivat, oli piha koristeltu lumilyhdyin ja lyhtein. Pönttöuuneissa ja leivinuunissa paloi räiskyvä tuli ja jokaiselle vieraalle oli varattu omat nimikoidut villasukat estämään lattianrajasta mahdollisesti nousevaa kylmyyttä. Tunnelma oli ihanan jouluinen ja yhdessä päätimmekin pitää lumihiutale askartelukilpailut, joissa nautittiin kuumaa glögia.

Jouluaattoaamu valkeni postikorttimaisen kauniina, kun astelin tupaan lämpimien lakanoideni välistä. Mieheni oli jo aamuvirkkuna hereillä ja oli laittanut puuhellaan ihanan tulen ja liedellä kiehui ihan oikea pannukahvi. Itse otin illalla leivinuunin jälkilämmöille laittamani riisipuuron ulos ja nautin sen huumaavasta tuksusta. Pikuuhiljaa itse kukin alkoi kömpiä ylös peitteistään ja aamupalapöydässä kävikin kohta jo varsinainen puheensorina. Pienimpiä jännitti ilta ja Joulupukin saapuminen, niin että syömisestä ei meinannut tulla mitään.

Aamupuuron jälkeen lähtivät mieheni, poikani ja serkkuni mies hakemaan lähimetsästä joulukuusia. Yhden tupaan ja yhden rappujen viereen. Pienimmät katselivat televisiosta jouluisia ohjelmia ja me muut aloitimme keittiössä loppujen ruokien valmistelun illan juhlaateriaa vasten. Tunnelma oli todella mukava ja puuhastelu joululaulujen soidessa taustalla sai kaikki todelliseen joulu tunnelmaan

Ilta jatkui mukavissa merkeissä ruokailun, joulusaunan , joulupukin ja joidenkin osalta joulukirkon osalta. Pienimmät jaksoivat valvoa uusien lelujensa kanssa puoleen yöhön, mutta aikuiset jatkoivat vielä seurusteluaan aamu kolmeen, kunnes koko joukko päätti hipsiä vällyjen alle omiin lämpöisiin sänkyihinsä.

Tämä Joulu on varmasti meillä kaikilla muistoissa pitkään ja mitä luultavimmin siitä saattaa tulla jopa jokavuotinen perinne!