Siirry suoraan sisältöön

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet Toijalassa

  • admin 

toijala tapettitehdas

Toijalassa on runsaasti kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja miljöitä, joiden säästäminen seuraaville sukupolville on ollut paitsi järkevää, mutta myös haastavaa. Tässä kirjoituksessa kerromme yhdestä säästetystä kulttuuriympäristöstä, joka omalta osaltaan on muistuttamassa sekä alueen omasta identiteetistä, kuin myös Suomalaisesta rakennusperinteestä.

Toijalassa Akaassa sijaitsee upea vanha tehdasmiljöö, joka on vaikuttanut koko Toijalan, mutta myös Pirkanmaan kehitykseen ja teollistumiseen aikanaan. Se että näitä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita miljöitä säilytetään, ei aina suinkaan tapahdu helposti, sillä monta kertaa kaavoitus pyrkii ns. jyräämään vanhat rakennukset pois tieltään.

Kuitenkin koko Toijalan ja Akaan alueen kehittyminen on tapahtunut aikoinaan vain ja ainoastaan näiden tehtaitten ympärille ja toimesta. Siksi alueella onkin edelleen nähtävissä sekä työntekijöiden, kuin myös ns.herrasväen asuinalueet.

Toijalan vanha tapettitehdas aloitti toimintansa jo vuonna 1927 ja hyvin pian Toijalasta muodostuikin Suomen tapettituotannon keskus. Tapettitehdas on toiminnassa edelleen, tosin nyt se on erikoistunut Suomalaisiin design tapetteihin, jotka painetaan edelleen samalla tekniikalla kuin 180-vuotta sitten.

Nykyään nämä tapettitehtaat ja koko tehdasalue seisovat edelleen omalla paikallaan ja ne ovatkin todella suuri osa sekä Toijalalaisten identiteettiä että kulttuurimaisemaa. Nykyään rakennuksissa toimii esimerkiksi keilahalli ja kahvila. Tilat ovat hulppeat ja todella suureelliset ja olisikin aivan ihanteellista, jos rakennuksille saataisiinkin arvoisensa toimintaa. On sääli antaa näin upeiden ja https://fi.wikipedia.org/wiki/Toijala seistä tyhjillään, kun potentiaalia niissä on vaikka muille jakaa.

Jäämme siis odottamaan Toijalan ja Akaan kunnilta järkeviä ja innovatiivisia päätöksiä, näiden upeiden rakennusten osalta. Tärkeää on myös, että alueen kehityksestä pidetään huolta ja pyritään jatkuvasti täydennysrakentamaan oikealla ja aiempia rakennuksia kunnioittavalla tavalla aluetta. Tälä tavoin luodaan alueesta kiinnostava ja elävä kokonaisuus, jonka ympärille saadaan helposti rakennettua myös muuta toimintaa.