Siirry suoraan sisältöön

Toijala – lottovoittajien paratiisi?

  • admin 

Oli vuosi 2014, kun Toijala päätyi kaikkien huulille. Tällöin jokaisen Toijalan nurkan täytti kuiskuttelu ja arvuuttelu siitä, ketkä mahtoivat voittaa upean 57 miljoonan euron jättipotin eurojack-potissa. Tämä oli kaikkien aikojen suurin lottovoitto, joka on koskaan tullut Suomeen. Uskomatonta on, että se napsahti juuri Toijalaan. Voidaanko ajatella siis, että Toijala on jopa lottovoittajien paratiisi?

Pian selvisi, että lottovoitto on voitettu porukalla. Seuraavana maanantaina SKS Toijala Works Oy:n kymmenen työntekijää hymyilivat hieman leveämmin. He olivat joukko onnekkaita voittajia. Toijalassa valmistettiin sinäkin päivänä teräsrakenteita sekä puomeja, mutta osa näistä voittajista samalla pohti, tuleeko enää seuraavana maanantaina töihin.

Kymmenen hengen porukka kerättiin hetken mielijohteesta. Idea lottoamiseen syntyi, kun Eurojackpotn päävoitto kipusi ja kipusi jättimäisiin mittoihin. Tällöin yrityksen työntekijät olivat ajatelleet, että hei, siitähän riittäisi jaettavaksi isommallekin porukalle. Ja näin tapahtuikin.

Voitto napsahti lottoajille naurettavalla panoksella, sillä jokainen osallistuja sijoitti lottokuponkiin 4,40 euroa. Voitto tuli järjestelmällä, jonka arpoi kioskin myyntipääte. Järjestelmässä oli seitsemän päänumeroa, kaksi tähtinumeroa sekä oheispelinä myös Jokeri.

Voiton ympärillä on kiertänyt myös huhuja, jonka mukaan osa porukasta olisi jäänyt osallistuminen ulkopuolelle talviloman vuoksi. Näin ollen talviloma olisi tullut hieman kalliimmaksi ja kannattamattomammaksi. Huhut eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä päätös eurojackpotin tekemisestä oli tullut äkkinäisesti ja osittain leikillään ja yrityksen useampi työntekijät on lotannut myös pitkäaikaisemmin porukkalottona tavallista lottoa.

Jos lottovoitto on todella suuri, ihminen alkaa usein pohtimaan omaa työmotivaatiotaan. Onko enää motivaatiota taikka edes järkeä mennä enää töihin, kun taloudellisesti ajateltuna ei tarvitsisi tehdä enää päivääkään töitä. Kuuleman mukaan Toijalan lottovoittajista noin puolet on jääneet työskentelemään yritykseen, ja noin puolet alkaneet tehdä jotain muuta, kuten nauttimaan aikaisemmista eläkepäivistään.

Mutta onko elämä lottovoiton jälkeen parempaa, kuten yleisesti luullaan? Lottovoittohan on perus suomalainen haave, joka mahdollistaa taloudellisesti riippumattoman elämän. Kuitenkin suurin osa tutkimuksista osoittaa, että lottovoittajat ovat jopa masentuneet noin vuoden päästä voiton osuessa kohdalle. Mistä ihmeestä tämä johtuu? Siitä, että ihminen voi ostaa ja hankkia rajattomasti mitä haluaa? Henkilöllä ei ole enää haaveita ja tavoitteita, sillä kaikki voi tehdä melkeinpä rahalla? Tämän vuoksi lottovoittajia ei kannatakaan kadehtia. Elämä lottovoiton jälkeen voi olla ehkä helpompaa, mutta onko se enää merkityksellistä?