Siirry suoraan sisältöön

Mämmi – Pääsiäisherkku Toijalasta

  • Admin 

mämmi

Ihan vain sen kunniaksi, että Toijalassa sijaitsee Suomen suurin mämmitehdas, päätimme tänään kirjoittaa teille hieman mämmistä, joka on yksi perinteisimmistä suomalaisista ruoista. Tiesitkö, että suomalaiset ovat kehittäneet mämmin ihan itse vuosia sitten, ja sitä myydään joka vuosi yhteensä yli 2 miljoonaa kiloa. Tervetuloa tutustumaan kanssamme tähän loistavaan perinneruokaan, ja sen historiaan.

Mämmiä voi ostaa pakastettuna ympäri vuoden, mutta pääasiassa se kuuluu pääsiäiseen, ja sitä syödään pääsiäisaterialla jäkiruokana. Mämmi on monen mielestä parasta kylmänä, kerman kera. Alunperin mämmiä syötiin pitkäperjantaina kylmänä juuri sen vuoksi, että pitkäperjantai oli pyhäpäivä, ja silloin ei saanut syödä lämmintä ruokaa, tai tehdä paljon mitään muutakaan, sillä päivä oli niin pyhä. Jos mämmin historia kiinnostaa enemmän, lue siitä lisää esimerkiksi Marttojen sivuilta. Pääsiäisen historiasta lisää täällä.

Miten mämmi valmistetaan?

Nykyään mämmi valmistetaan pääasiassa mämmimaltaista ja ruisjauhoista, sekä vedestä. Yleensä mämmiin lisätään valmistuksen loppuvaiheessa joko sokeria tai siirappia makeuttamaan jälkiruokaa. Harva enää tosin valmistaa mämmiä itse kotona, sillä hyvää mämmiä on saatavilla kaupassa ympäri vuoden. Suurin osa tästä mämmistä valmistetaan Toijalan mämmitehtaalla. Itse tehty mämmi kuitenkin voittaa kaupasta ostetun, jos sen tekeminen onnistuu. Kannattaa kokeilla ainakin kerran. Netistä löydät ohjeita mämmin tekemiseen. Katso esimerkiksi tämä video, jonka avulla opit tekemään perinteistä mämmiä! Tämä pääsiäisherkku on yleensä poikkeuksetta enemmän aikuisten kuin lasten suosikki. Johtuneeko siitä, että mämmin ulkonäkö ei ole kaikkein kaunein, ja ei ehkä siksi vetoa nuorempiin ruokailijoihin?