Siirry suoraan sisältöön

Soinisen kokeilukoulu oli erikoinen nähtävyys

  • Ville 
Soinisen kokeilukoulu on mielenkiintoinen paikka.

Toijala on melko pieni paikka, joten etenkin paikalliset ovat voineet jo tutustua sen kaikkiin nähtävyyksiin ja kohteisiin jopa useampaan kertaan. Tällöin kannattaa suunnata vähän matkan päähän kohti lähistön kuntien nähtävyyksiä. Niistä eräs erikoisin on ollut Soinisen kokeilukoulu. Tämä koulu on monen mielestä yksi mielenkiintoisimmista kohteista Suomessa historiansa vuoksi, sillä siellä asui eräs Suomen historian merkittävä ihminen.

Mikä on Soinisen kokeilukoulu?

Soinisen kokeilukoulun rakennus valmistui jo vuonna 1913. Sen jälkeen se toimi Mikael Soinisen kotina ja kouluna. Mikäli et ole kuullut Mikael Soinisesta, hän oli suomalainen poliitikko ja kasvatustieteilijä, joka oli erikoistunut kouluasioihin. Mikael Soinisen tärkein saavutus oli oppivelvollisuuden toteuttaminen ja kuuluu myös Suomen koulujärjestelmän merkittävimpiin uudistajiin.

Tämä koulurakennus kuitenkin lopetti toimintansa vuonna 1954 uuden kansakoulun valmistuttua. Monet kauan sitten hylätyt paikat Suomessa kiehtovat kuitenkin monia nykyäänkin ja niin on ollut myös tämän rakennuksen osalta. Valitettavasti tämä monia kiinnostava nähtävyys kuitenkin purettiin vuonna 2016 uusien asuintalojen tieltä sen oltua tyhjillään peräti 30 vuotta.

Alueella riittää vaihtoehtoja

Monia voi harmittaa, mikäli ei ehtinyt nähdä koulurakennusta ennen sen purkua. Onneksi Etelä-Suomessa, melko lyhyehkön ajomatkan päässä Toijalasta riittää muitakin mielenkiintoisia kohteita. Esimerkiksi Hirvihaaran tulitikkutehdas Mäntsälässä paloi vuonna 1918 ja se rakennettiin uudelleen. Tehdas toimi vuoteen 1929 ja on näyttävän näköinen, mutta myös murenemassa. Tehdasta kannattaa siis ihailla vain kauempaa heikkokuntoisen rakennuksen vuoksi.