Siirry suoraan sisältöön

TT – Tunnetut Toijalalaiset

  • admin 

Toijala, joka nykyään Akaana tunnetaan, on tuottanut meille monia suomalaisia legendoja – niin viihdetaivaan kirkkaimpia tähtiä kuin yhteiskunnan huippuvaikuttajiakin. Tässä postauksessa listataan heistä muutamia ja esitellään mielestämme tärkeimmät – esittelyjärjestys ei kuitenkaan kuvasta tärkeysjärjestystä, vaan on täysin sattumanvarainen.

Arvo Ylppö 1887 – 1992

Arvo Ylppö syntyi vuonna 1887 Akaassa. Hän oli lääkäri ja lastentautiopin professori. Hän oli kansainvälisesti tunnettu etenkin keskostutkimuksistaan, ja häntä on kiittäminen maailmallakin arvostusta niittäneestä suomalaisesta neuvolajärjestelmästä. Uransa aikana hän julkaisi useita tutkimuksia ja hänellä oli myös iso rooli lääketeollisuuden kehittämisessä. Lisäksi hän toimi Mannerheimin Lastensuojeluliiton puheenjohtajana vuosikymmeniä. Hän toimi myös Lastenlinnan sairaalan ylilääkärinä. Arkkiatrin arvon Arvo Ylppö sai vuonna 1952.

Aki Sirkesalo 1962 – 2004

Aki Sirkesalo oli suosittuja lahjakas artisti, joka lauloi, sävelsi ja sanoitti musiikkia. Lisäksi hän toimi musiikkitoimittajana. Ennen menestyksekästä soolouraansa hän kuului yhtyeeseen Veeti & The Velvets yhdessä Veeti Kallion, Sami Saaren ja Sasu Moilasen kanssa. Myöhemmin hän kuului myös kokoonpanoon nimeltä Lemmen Jättiläiset.

Soolourallaan hän julkaisi yhteensä viisi studioalbumia ja yhden kokoelman. Yhteensä Akin levyjä on myyty yli 100 000 kappaletta.Tunnetuimpia hittejä Akin tuotannosta ovat mm. ”Mustankipee”, Naispaholainen”, ”Seksuaalista häirintää” ja ”Tule mun luo”. Aki Sirkesalo perheineen kuoli traagisesti vuoden 2004 tsunamissa Thaimaassa. Hänen kunniakseen ja muistolleen Akaan kaupunki nimesi vuonna 2016 neljä tietä.

Jarkko Ahola

Teräsbetoni-yhtyeensä kanssa suuren kansan tietoisuuteen ponnahtanut Jarkko Ahola on syntynyt Toijalassa vuonna 1977. Koulutukseltaan tämä upeaääninen hevilaulaja on medianomi, ja asuu tätä nykyä Tampereella. Hänellä on useita kulta- ja platinalevyjä.

Viime vuosina Jarkko on ollut mediassa esillä mm. Raskasta Joulua -kokoonpanon tiimoilta, ja hän on julkaissut myös joululevyjä.  Jarkko esiintyi Maikkarin Tähdet, Tähdet -ohjelman toisella tuotantokaudella. Siinä yleisö sai nauttia Jarkon omaperäisistä tulkinnoista ilahduttavan monen jakson ajan, sillä Jarkko sijoittui kisassa kolmanneksi ja putosi täten vain juuri ennen finaalilähetystä.

Harri Holkeri 1937 – 2011

Maininnan arvoinen on ehdottomasti myös valtiomme entinen pääministeri, Kansallisen Kokoomuksen Harri Holkeri. Pitkän ja merkittävän kotimaisen poliittisen uransa lisäksi Harri Holkeri toimi myös mm. YK: tehtävissä mm. rauhankomitean jäsenenä Pohjois-Irlannissa. Tästä hän sai kuningatar Elisabet II:lta Brittiläisen imperiumin ritarin arvoa vastaavan kunnianosoituksen. Lisäksi hän toimi  YK:n 55. yleiskokouksen puheenjohtajana. Hän toimi myös Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana.

Tässä muutamia suuria nimiä Toijalasta. Joitakin jäi vielä esittelemättä, ehkäpä palaamme heihin myöhemmin!