Siirry suoraan sisältöön

Keilapallon kierre auttaa kaadon saavuttamisessa

  • Ville 
Keilapalloja odottamassa vuoroaan

Kun pyritään saamaan aikaan kaato, on pallon tulokulman oltava oikea keiloihin nähden. Tässä auttaa keilapallon kierre, joka huippukeilaajilla on hyvinkin voimakas. Myös kitka rataa vasten vaikuttaa tulokulmaan. Yhtäkkiä alkaakin vaikuttaa, ettei keilaaminen olekaan niin yksinkertaista miltä se näyttää. Harrastelijalle ja hupikeilaajalle varmasti riittääkin, että heittää palloa miten osaa, mutta ammattilaisilla on hieman eri vaatimukset ja kyvyt saavuttaa loistavat pisteet.

Keilapallon kierre ei kuitenkaan ole ainoa mitä tarvitaan

Jotta palloon voidaan lähteä tavoittelemaan kierrettä, on sen oltava oikeanlainen. Niitä on eri kokoisia ja enemmän keilaavan kannattaakin hankkia aivan oma pallo, jossa on oman käden mittojen mukaan poratut reiät. Mitä sopivammat reiät ovat, sitä helpompi palloa on käsitellä. Pallon koko on tarkoin säädelty ja sen paino saa olla korkeintaan 7,25 kilogrammaa.

Pääosin lainapalloja on tarjolla eri kokoja, jotta jokainen löytää edes suunnilleen sopivan pelivälineen itselleen. Näin toimii myös Toijalan keilahalli. Pallojen lisäksi saa vuokrata käyttöönsä myös keilaamiseen tarkoitetut kengät, joita ilman ei pelialueelle olekaan mitään asiaa. Sillä suojellaan rataa ja saadaan alue pysymään siistinä. Kenkien pohjissa on myös erikseen valmistettu nahkapohja, joka sallii loppuliu’un heiton lopussa.

Pisteenlasku keilaamisessa

Idea on yksinkertainen, pelaaja pyrkii heitollaan kaatamaan mahdollisimman monta keilaa. Yhteen heittovuoroon kuuluu kaksi heittoa. Jos heittäjä onnistuu saamaan kaikki keilat kerralla nurin, merkitään hänelle taulukkoon X, josta hän saa kymmenen pistettä plus kahden seuraavan heiton pisteet. Jos hän saa kaikki kymmenen keilaa nurin kahdella heitolla, kutsutaan tätä paikoksi. Siitä saa myös kymmenen pistettä ja seuraavan heiton pisteet. Jos paikkoa ei synny, on pistemäärä kaatuneiden keilojen määrä.