Siirry suoraan sisältöön

Toijalan veturimuseo

  • Ville 
Höryveturi asemalla.

Toijalan veturimuseo on mielenkiintoinen tutustumiskohde. Sen tarjonta sopii aivan yhtä lailla lapsille ja aikuisille. Toijalan asemalle vuonna 1870-luvulla rakennettu veturitalli on juuri oikea paikka esitellä höyry- ja dieselvetureita. Museolla on tarjolla myös ratatyökoneita, joten yhdellä käynnillä saa mukavan kuvan siitä, millaista toiminta ennen muinoin on radalla ollut. Tämä museo on erikoismuseo ja on upeaa, miten harrastajien kunnostamat veturit pääsevät oikeuksiinsa juuri oikeanlaisessa ympäristössä.

Toijalan veturimuseo historiana ja kalustona

Lasten mieleen ovat varmasti aidot ja oikeat veturit, mutta Suomen veturimuseo kuvaa rautateiden toimintaa myös monin valokuvin, piirroksin ja pienoismallein. Museon idea on lähtöisin 1970-luvulta ja silloin hankkeen puolesta toimi aktiivisesti Museorautatieyhdistys. Museon sijaintipaikaksi valikoitui Toijala, koska siellä sijainnut varikko kävi tarpeettomaksi. Nämä tilat sopivat täydellisesti toimintaan. Tiloissa voitiin säilyttää vetureita sekä huoltaa niitä. Ylläpitäjänä toimii Museoveturiseura.

Museokalusto on mielenkiintoinen. Näytillä on vetureita, raidetraktori, moottoriresiina, postivaunu, matkustajavaunu, avovaunu sekä ravintolavaunu. Mielenkiintoisia näistä ovat puukoriset vaunut, joita oli käytössä 1980-luvun loppupuolelle. Sen jälkeen puuvaunut korvaantuivat teräsrakenteisilla niin sanotuilla sinisillä vaunuilla. Puisia vaunuja käytettiin lähinnä kauko- ja paikallisjunissa. Nykyään niitä on käytössä enää museojunissa sekä asuntovaunuina radankorjauksessa. Vaunujen lämmitystä hoidettiin joko kamiinalla, höyry- tai vesikeskuslämmityksellä.

Millaista kokemusta Suomen veturimuseo tarjoaa

Historian havina on ehdottomasti parasta, mitä Toijalan veturimuseo voi kävijälleen tarjota. Ensimmäisen ihastuttavan kokemuksen saa lipunmyynnin yhteydessä. Lipunmyynti, kahvila ja museokauppa toimivat puukorisessa vaunussa vuodeta 1988. Vaunu on saamassa vuonna 2021 korvaajan, joten uutena tulokkaana on teräskorinen ravintolavaunu. Tämä vaunu on lopettanut liikennöintinsä vuonna 2016 ja on edelleen siinä kunnossa kuin se on käytön päättyessä ollut. Perinnejunaliikenne saa vanhasta puukorisesta vaunusta kunnostamisen jälkeen yhden toimivan vaunun.

Materiaali eli kalusto, mitä Toijalan veturimuseo kävijöille tarjoaa, on kunnostettu talkootyönä. Se on upea ponnistus ja sitä työtä arvostaa, kun käy paikanpäällä tutustumassa kalustoon. Museon erikoisalana ovat dieselveturit, mutta mukaan mahtuu myös pari höyryveturia. Näytillä on jonkinlainen läpileikkaus suomalaiseen veturiteollisuuden historiaan, joten sekin saa asianmukaisen kohtelun.

Junamatka ennen vanhaan ja nyt

Kun ensimmäiset rautatiet saatiin Suomeen, junamatkat kestivät vielä kauan. Esimerkiksi Helsingin ja Hämeenlinnan välille saattoi kuluttaa viisinkin tuntia. Matkaan tarvitsi mielenkiintoista tekemistä, ja jos mikä, niin korttipelit ovat siihen oivallisia edelleen tänäkin päivänä. Matka taittuu mainiosti pelaten kaksinpelejä. Niitä on tarjolla useampia mielenkiintoisia, ja jos saa junasta varattua pidemmälle matkalle pöytäpaikan, voi pelata sujuvasti ystävien kanssa. Tänä päivänä matka-ajat ovat lyhentyneet huomattavasti siitä, mitä ne ovat olleet aiemmin.

Nykyisellään toki kännykkä on korvannut korttien kanssa matkustamisen, mutta pelit voi herätellä henkiin pienellä vaivalla. Samalla lailla voi itse herätellä henkiin vanhoja perinteitä, kuten mikä tahansa museo. Se on omalla tavallaan kulttuuriperinnön vaalimista. Pelaaminen on helppo järjestää ja matkakin taittuu paljon nopeammin.

Toijalan veturimuseo on tutustumisen arvoinen

Toijala on loistava paikka vierailla veturimuseolla. Sinne pääsee kätevästi autolla ja myös rautateitse. Etukäteen varaamalla on mahdollisuus saada myös opastetun kierroksen. Kierros kestää 30 minuuttia ja silloin saa museosta varmasti irti paljon enemmän kuin ihan itsekseen kiertämällä. Kierroksia on suunnattu lapsille ja aikuisille sekä englanniksi tai suomeksi. Ja tämän jälkeen voi piipahtaa kahvioon.

Museo on auki kesäkuukausina päivittäin ja muulloin sinne pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan. Lapsille retki on varmasti todella mieluinen. Siellä pääsee katsomaan, miltä veturi näyttää hytistä katsottuna. Tällainen kesäreissu pysyy varmasti pitkään lapsen mielessä ja muisteltavaa riittää.

Toijalan veturimuseo on omanlaisensa aikamatka. Siellä selviää monia asioita rautateiden kehittymisestä Suomessa. Opastetut kierrokset ovat kuin piste i:n päällä ja niissä saa kuulla jännittäviä kertomuksia. Museolla selviää myös, miten junia on ennen ohjattu tai kuinka lujaa ne ovat aikanaan kulkeneet. Tietoa tulee varmasti paljon yhtä lailla lapsille kuin isovanhemmille tai vanhemmillekin. Tästä retkestä saa juuri niin kiehtovan kuin mielikuvitus vain antaa myöden.