Siirry suoraan sisältöön

Hylätyt paikat Suomessa

  • Ville 
Hylätty talo

Autiot ja hylätyt talot kiehtovat monia. Ne ovat yhtä aikaa sekä mielenkiintoisia paikkoja seikkailuille että mahtavia kuvauspaikkoja. Niiden kuvaamisesta on tullut jopa maailmanlaajuinen hitti, ja hylättyjen paikkojen karut kohtalot sekä historia ovat niitä asioita, jotka tekevät hylätyistä taloista erittäin puoleensavetäviä, joskus jopa pelottavia. Tässä artikkelissa me kerromme, mitkä ovat mielenkiintoisimmat hylätyt paikat Suomessa, ja uskaltaako niissä vierailla.

Mielenkiintoisimmat hylätyt paikat Suomessa

Suomesta löytyy lukuisia hylättyjä taloja, mutta kaikki hylätyt rakennukset eivät ole vierailemisen arvoisia. Yksi mielenkiintoisimmista kohteista Suomessa on Soinisen kokeilukoulu, joka sijaitsee Helsingin Pukinmäessä. Rakennus valmistui vuonna 1913, jonka jälkeen se toimi Soinisen kotina ja kouluna. Koulu lopetti toimintansa vuonna 1954, kun kansankoulu valmistui samalle alueelle. Rakennus oli tyhjillään jopa 30 vuotta, mutta se piti purkaa vuonna 2016 uusien rakennusten tieltä.

Toinen mielenkiintoisimmista hylätyistä paikoista Suomessa on Hirvihaaran tulitikkutehdas Mäntsälässä. Tulitikkutehtaan historia on erittäin lyhyt ja vaikea. Sen omistajat nimittäin vaihtuivat tiuhaan tahtiin heti tehtaan perustamisen jälkeen. Se oli yksi Mäntsälän seitsemästä tulitikkuja valmistavasta tehtaasta, ja se valmisti yli puolet Suomen tulitikuista vuonna 1919. Tulitikkutehdas paloi vuonna 1918, jonka jälkeen se rakennettiin uudelleen. Valmistumisvaiheessa kävi onnettomuus ja tehtaan omistaja jäi kuivausrummun alle.

Hylätyt rakennukset Pohjois-Kymenlaaksossa

Jotkin hylätyt paikat Suomessa sijaitsevat myös Kymenlaaksossa. Pohjois-Kymenlaaksossa sijaitseva Kimolan kanavan nippunosturi on erittäin mielenkiintoinen, hylätty rakennus, jonka historia kiehtoo monia. Kimolan kanava vihittiin yleisön käyttöön vuonna 1966. Sen tarkoitus oli helpottaa puutavaran uittoa tehtaalle. Matka lyheni jopa 30 kilometriä Kimolan kanavan ansiosta. Viimeinen tukkinippu uitettiin kanavaa pitkin vuonna 2002, minkä jälkeen rakennus autioitui kokonaan.

Paikalla on edelleen Kimolan kanavan nippunosturi, jonka historia kiehtoo monia. Paikasta löytyy myös mielenkiintoisia tarinoita siitä, kuinka järvenlaskijat ovat entisaikoina laskeneet järveä epäonnisin seurauksin. Järvenlaskun vuoksi he ovat aiheuttaneet erilaisia ympäristötuhoja alueella. Useimmat muut hylätyt paikat Suomessa eivät sisällä yhtä mielenkiintoista historiaa kuin tämä.

Muista varovaisuus hylättyjä paikkoja tutkiessasi

Koskaan ei voi olla liian varovainen, kun astuu hylättyyn rakennukseen. Aina tulisi nimittäin muistaa, että rakennus on voinut olla tyhjillään ja hoitamattomana jopa vuosikymmeniä. Sen vuoksi talon laudat ovat voineet alkaa lahoamaan ja rakenteet eivät välttämättä ole enää kovin kestäviä. Mukaan kannattaa aina ottaa kaveri, ja jos kaveri ei ole kiinnostunut paikan tutkimisesta, voi hän vaikka odottaa autossa, ja lukea siitä, millainen on litecoin, ja mihin sitä käytetään.

Vanhassa rakennuksessa ei tulisi koskaan kiipeillä, sillä rakenteet voivat helposti pettää alta. Sinun tulisi myös katsoa, mihin astut, ettet vahingossa astu lahonneen laudan päälle ja tipu läpi lattiarakenteista. Siksi vanhan talon kunnostaminen on myös haastavaa, sillä usein kaikki lahonneet rakenteet tulee purkaa alta pois.

Hylätyt paikat Suomessa – Armaksen tarina saarella

Pohjois-Karjalassa sijaitsee saari, joka on pieni. Tuolta saarelta löytyy pieni hylätty mökki, jonka omisti aikoinaan Armas-niminen mies. Armas oli alkoholiin ja metelöintiin mieltynyt mies, ja asui saarella yksin omassa rauhassa. Mökin hän rakensi siksi, koska naapurit olivat käskeneet, jotta he saisivat taas rauhan takaisin. Pieni mökki sisältää mielenkiintoisen tarinan toisin kuin moni hylätty kartano. Koolla ei siis ole merkitystä.

Jos lähdet etsimään hylättyjä taloja, kannattaa antaa kaikille rakennuksille mahdollisuus. Kannattaa myös tiedustella alueen naapureilta hylätyn paikan historiaa, sillä se tuo mukanaan aivan uuden näkemyksen paikkaan. Muista, että hylättyjen paikkojen on kerrottu myös kummittelevan.

Monet hylätyissä kartanoissa tai rakennuksissa käyneet ovat kertoneet omista kummitushavainnoistaan. Tämä ei välttämättä ole tuulesta temmattu asia, sillä monet hylätyt paikat Suomessa sisältävät rankan historian. Omistaja on voinut kuolla onnettomuudessa tai paikassa on tapahtunut jotakin muuta, mikä on aiheuttanut paikan kummittelun. Kaikki kummitushavainnot eivät kuitenkaan pidä paikkansa, ja kannattaa suhtautua niihin kriittisesti.